امروزه کمتر کسی پیدا میشود که نام بیت کوین (BTC) را نشنیده باشد. بیت کوین (Bitcoin) یکی از بزرگترین و پرطرفدارترین ارزهای دیجیتال موجود در بازار است که با وجود نقاط ضعفهای کوچکی که دارد، روزانه معاملات زیادی با آن انجام میشود و به عنوان پادشاه ارزهای دیجیتال شناخته می شود.
این ارز دیجیتال با وجود محبوبیت فروانی که دارد، رقبای زیادی نیز دارد که سعی میکنند با پوشاندن نقطه ضعفهای بیت کوین، جایگاه خوبی در بازار به دست آورند.
اتریوم (ETH)، ریپل (XRP) و چین لینک (LINK) را میتوان از رقبای این ارز دیجیتال نام برد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره پادشاه ارزهای دیجیتال به دست آورید.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین اولین، معروف ترین، محبوب ترین، پرارزش ترین ارز دیجیتال است. بسیاری از میان بیش از 2000 ارز دیجیتال تنها نام بیت کوین رو شنیده اند و فکر می کنند بیت کوین تنها ارزدیجیتال است، هر چند این فکر کاملا اشتباه است اما نشان دهنده قدرت فراوان این ارز است.
بیت کوین ارز دیجیتالی است که با بلاک چین اختصاصی خود کار میکند. ارزهای دیجیتال زیادی بر روی بلاک چین آن در حال فعالیت هستند که به آنها هارد فورک (Hard Fork) گفته میشود. از هارد فورکها میتوان به بیتکوین کش (BCH) و بیتکوین اس وی (BSV) اشاره کرد.
امروزه این رمز ارز در اکثر کشورهای پذیرفته میشود و با این ارز دیجیتال شما میتوانید حتی خرید روزانه خود را نیز انجام دهید. در ایران نیز استخراج این ارز با کسب مجوزهای لازم از وزارت صنعت و معدن بلامانع است، اما هنوز قانون مدونی برای استفاده و خرید و فروش آن وجود ندارد.
تاریخچه بیت کوین
ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) خالق ناشناس و مرموز بیت کوین است. ابهامات زیادی درباره این شخص وجود دارد و برخی از افراد میگویند که نام این شخص یک وسیله برای پنهان کردن حقیقت است.
همچنین گفته میشود که این ارز دیجیتال را یک گروه برنامه نویسی بزرگ ساخته است که به اقتصاد کشورها ضربه بزنند. در مقابل افراد دیگری بر این باورند که این ارز به صورت کاملا شفاف و بدون دروغ ساخته شده و هدف آن رواج پول مجازی است.
بیت کوین برای اولین بار در سال 2009 به عنوان یک نرمافزار متن باز (Open Source) معرفی شد. هر چند باید توجه داشت اولین تلاش برای تعریف پول دیجیتال در سال 1982 و توسط «دیوید چام» (David Chaum) انجام شده بود.
ای-کش (e-Cash) یک نوع ارز رمزنگاری شده یا همان کریپتوکارنسی، بود که چام مدعی بود میتواند یک سیستم پرداخت خودکار ایجاد کند که در آن اشخاص ثالث امکان دسترسی به اطلاعات تراکنش را نداشته باشند.
چام در دهه 90 میلادی سعی کرد، ایده خود را با اختراع پول دیجیتالی به نام دیجیکش (DigiCash) عملی کند. ولی این اتفاق نیافتاد و تا اواخر دهه 90 میلادی، شرکت دیجیکش ورشکسته شد.
اواخر دهه 90 محققان دیگری مثل «وی دی» (Wei Dai)، و «نیک سازبو» (Nick Szabo) تلاش کردند مفاهیم مورد بحث در این زمینه را کاربردی کرده و به آنها جامه عمل بپوشانند.
به هر ترتیب تلاشها برای ایجاد یک پول دیجیتال تا سال 2008 میلادی کم و بیش بینتیجه ماند. تا اینکه در ماه اوت سال 2008، وبسایت Bitcoin.org ثبت شد.
دو ماه بعد یک وایت پیپر (White Paper) روی این دامنه منتشر شد: «بیتکوین: یک سیستم پول الکترونیکی همتا به همتا». نویسنده این وایت پیپر فرد یا گروهی از افراد ناشناس بودند که خود را «ساتوشی ناکاموتو» (Satoshi Nakamoto) معرفی کردند.
درست چند روز بعد از آغاز سال 2009، اولین بلاک بیتکوین، که به عنوان «بلاک جنسیس» (Genesis Block) یا بلاک آفرینش شناخته میشود، مورد ماینینگ یا استخراج قرار گرفت که در واقع شروع عملی استفاده از بیت کوین است.

این ارز دیجیتال معروف در آن زمان قیمت کمی داشت و در گذر زمان صرافیها و کیف پولهای دیجیتالی زیادی از بیت کوین پشتیبانی کردند. به دنبال این اتفاق، درگاههای پرداخت، شرکتهای تجاری و کسب و کارهای دیگر نیز آن را پذیرفتند و بیت کوین هر روز بیشتر از روز قبل مورد استقبال قرار گرفت.
بیت کوین چگونه کار میکند
به طور کلی بلاک چین را میتوان عامل پیشرفت این ارز و سیستم واقعی پشت سر آن دانست که موجب شده بیت کوین بدون هیچ مشکلی کار کند. بلاک چین شبیه به یک دفتر کل است که همه تراکنشها در آن ثبت و بررسی میشوند.
البته هویت اشخاصی که تراکنشها را انجام میدهند ناشناس میماند و هدف این دفتر کل ثبت مقدار تراکنشها است. تصور کنید که شما یک استخراجکننده هستید و در بلاک چین این ارز دیجیتال فعالیت میکنید. شما با انجام دادن معادلات ریاضی بسیار سخت یک بلاک جدید ایجاد میکنید و دادههای تراکنش را در آن جای میدهید.
این کار توسط هزاران ماینر انجام میشود و هر تراکنش به این صورت در بلاکها قرار میگیرد. ماینرها با توجه به مقدار کاری که در بلاک چین انجام میدهند، مقداری بیت کوین به آنها به عنوان پاداش تعلق میگیرد.
انواع کیف پولها
کیف پولهای زیادی برای ذخیره و نگهداری بیت کوین وجود دارد که کاربران با توجه به نیازها و اولویتهای خود یکی از آنها را برای نگهداری داریی دیجیتال خود انتخاب میکنند.
اگر از آن دست از کاربرانی هستید که به طور مداوم اقدام به ترید یا خریدوفروش بیت کوین خود میکنید بهتر است سراغ کیفپولهای نرمافزاری یا به اصطلاح گرم بروید.
چرا که با نصب آنها بر روی تلفن همراه یا کامپیوتر خود به راحتی به آنها دسترسی خواهید داست. علاوه بر این، خدمات این کیف پولها رایگان است. اما همانطور که ممکن است حدس زده باشید، از آنجایی که به عملکرد آنها منوط اتصال به اینترنت است احتمال هک شدن نیز وجود دارد.
کیف پولهایی نرمافزاری از قبیل الکتروم (Electrum) واکسودوس (Exodus) و مایسلیوم (Mycelium) را میتوان به عنوان کیفپولهای مناسب برای بیت کوین نام برد.
در مقابل اما کیف پولهای سختافزاری قرار دارند که از نظر امنیت بهترین انتخاب برای ذخیره و نگهداری این ارز دیجیتال هستند. از معیاب این کیف پولها میتوان به پرداخت هزینه اولیه برای خرید و احتمال گم شدن اشاره کرد. لجر (Ledger) و ترزور(Trezor) از شناختهشدهترین کیف پولهای سختافزاری بیت کوین هستند.
بیشتر بخوانید: بهترین کیف پولهای بیت کوین در سال 2022
قیمت بیت کوین از گذشته تا به امروز
این در سال 2010 قیمت گذاری شد و در آن زمان با قیمت 0.003 دلار خرید و فروش میشد. اوج قیمت آن نیز در تاریخ دسامبر 2017 با قیمت 19 هزار و 497 دلار بوده است.
قیمت این ارز دیجیتال پیشتاز در زمان نگارش این مطلب 11,600 دلار است و با نوساناتی که بازار کریپتو دارد، شاهد تغییر این قیمت خواهیم بود. عرضه کل بیت کوین به 21 میلیون واحد محدود است و دیگر افزایش نمییابد.

خرید بیت کوین
صرافیهای بسیار زیادی در سراسر جهان وجود دارد که میتوان از آنها برای خرید و فروش بیت کوین استفاده کرد. به طور مثال از صرافیهای جهانی میتوان به کوینیل (Coineal) و بایننس (Binance) اشاره کرد که غیر متمرکز هستند و صرافیهای بیتمکس (BitMEX) و بیکی (Biki) از صرافیهای متمرکز هستند.
استفاده از این صرافیها در کشور ایران به دلیل وجود تحریمها بسیار پرخطر است. چرا که ممکن است حساب کاربران ایرانی را مسدود و دارایی شما را بلوکه کنند. شما میتوانید از پلتفرم خرید و فروش مانکس724 برای خرید و فروش و یا ترید آن در ایران استفاده کنید. همچنین شما می توانید برای اطلاعات بیشتر در این موضوع به صفحه اختصاصی خرید و فروش بیت کوین مراجعه کنید.
عوامل افزایش قیمت بیت کوین
یکی از عواملی که در افزایش قیمت بیت کوین نقش دارد، عرضه محدود آن است. جالب است بدانید که معامله نکردن این ارز باعث افزایش قیمت آن میشود. یعنی اگر کسانی که حجم بسیار زیادی از این ارز دیجیتال را دارد تا حدود یک هفته اقدام به خرید و فروش آن نکند، این ارز با کاهش عرضه و در نتیجه افزایش قیمت رو به رو شده و این امر برای کسانی که قصد خرید بیت کوین دارند، بسیار ناراحت کننده است.
تصور کنید که افراد زیادی به خرید و فروش این ارز دیجیتال نپردازند و از آن به عنوان ابزاری برای ذخیره ارزش استفاده کنند. طبیعی است که بازار به دلیل نبود ارز متشنج شود و روند افزایشی قیمت را طی کند. یکی از دلایلی که اخیرا قیمت بیت کوین از 10 هزار دلار بیشتر شده است، میتواند نگه داشتن یا هولدینگ اغلب بیت کوینها توسط صاحبانشان باشد.
استخراج بیت کوین
سوالی که برای بسیاری از افراد پیش آمده، این است که چطور میشود که این ارز را استخراج کنیم. برای استخراج این ارز دیجیتال شما سه راه دارید، راه اول استفاده از تلفن همراه برای استخراج، راه دوم استفاده از کامپیوتر و لپتاپ و راه سوم خرید یا اجاره دستگاه ماینر است. در ادامه توضیحات بیشتری را درباره این سه روش خواهید خواند.

تلفن همراه
تلفن همراه امروزه در دست اکثر افراد است و هر کدام از آنها یک گوشی هوشمند دارند. شما میتوانید با استفاده از تلفنهای همراه ارز دیجیتال استخراج کنید. اما استفاده از تلفن همراه برای استخراج ارزهای دیجیتال پیشنهاد نمیشود و شما نیز بهتر است که از این راه استفاده نکنید.
استخراجکنندگان حرفهای بر این باورند که استفاده از تلفن همراه برای استخراج یک کار احمقانه است و این کار فقط به تلفن همراه شما آسیب میزند و در ازای آن هیچ چیزی به دست نخواهید آورد.
کامپیوتر یا لپتاپ
برای استخراج بیت کوین استفاده از کامپیوتر یا لپتاپ شاید نسبت به تلفن همراه گزینه بهتری باشد. اما ممکن است که باز هم کامپیوتر یا لپتاپ شما آسیب ببنید. توجه کنید که کامپیوتر یا لپتاپ برای استخراج رمز ارز و حل کردن بلاکها طراحی نشدهاند و بهتر است فشار زیادی به آنها در طول روز وارد نشود.
شما میتوانید برای استخراج بیت کوین یک نرم افزار استخراج بر روی سیستم عامل خود نصب کنید که کامپیوتر یا لپتاپ شما را به استخر استخراج آن متصل کند و به سادگی فرایند استخراج آغاز میشود. در نظر داشته باشید که سرعت استخراج با کامپیوتر یا لپتاپ بستگی به سطح سیستم شما دارد.
اما این را در نظر بگیرید که توان پردازشی کامپیوتر شما به هیچ وجه توان رقابت با دستگاههای ماینری که به صورت اختصاصی برای استخراج بیت کوین طراحی شدهاند را ندارد. بنابراین نه تنها شما سهمی از این عمل نخواهید داشت، بلکه هزینهای که برای استهلاک قطعات کامپیوتر خود باید پرداخت کنید هزینهای مضاعف است.
ماینرها
اگر قصد استخراج بیت کوین را دارید به شما پیشنهاد میکنیم که حتما از ماینرها استفاده کنید. برای اینکه بتوانید از ماینرها برای استخراج ارزهای دیجیتال استفاده کنید، باید آنها را بخرید و یا اجاره کنید.
سیستم ماینرها برای استخراج طراحی شده و شما به سادگی با اتصال آنها به یک استخر استخراج میتوانید ماینینگ و یا استخراج را آغاز کنید. توجه کنید که ماینرها قدرتهای متفاوتی دارند و هر از گاهی ماینر جدیدی با قدرت پردازش بسیار بالاتر از ماینرهای پیشین به بازار معرفی میشود.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم تا به صورت خلاصه به معرفی بیت کوین بپردازیم. اگر قصد خرید و فروش این ارز را دارید بهتر است که از صرافیهای داخلی اقدام انجام این کار کنید. صرافیهای داخلی برای افراد داخل کشور امنیت بیشتری دارند.
همچنین قبل از خرید و فروش آن سعی کنید بازار را به خوبی تحلیل کنید تا در زمان خرید ضرر نکنید. بازار ارزهای دیجیتال از نوسانات زیادی برخوردار است و شما باید در استفاده از آن بسیار با دقت عمل کنید.