سوالی رایج برای کسانی که به تازگی وارد دنیای ارزهای دیجیتال میشوند، این است که کجا دارایی خود را نگهداری و حفاظت کنند. کیف پول ارز دیجیتال پاسخ به این سوال است. در این مقاله سعی شده است تا به شما بگوییم کیف پول ارز دیجیتال چیست و انواع آن را به شما معرفی کنیم و در مورد امنیت کیف پولهای مختلف صحبت کنیم.
همانطور که میدانید ارزهای دیجیتال وجود فیزیکی ندارند، در نتیجه از لحاظ فنی نمیتوان آنها را در هر مکانی مانند جیب، کیف پول و یا گاوصندوق نگهداری کرد.
در واقع آنچه را که باید از آن محافظت کنید کلیدهای خصوصیای است که برای دسترسی به آدرس عمومی ارز دیجیتال شما و همچنین امضای تراکنشهایتان مورد استفاده قرار میگیرند که در واقع یک دارای دیجیتال است.
با توجه به اینکه ترکیبی از کلید عمومی فرد دریافتکننده و کلید خصوصی شما، چیزی است که تراکنش ارزهای دیجیتال را امکانپذیر میکند. این کلیدها باید به صورت کاملا امن نگهداری شوند و دور از دسترس دیگران باشند.
پس در یک تعریف از کیف پول دیجیتال باید گفت: کیف پول ارز دیجیتال در واقع یک ابزار، برنامه و یا یک سرویس امن دیجیتال است که برای نگهداری، فرستادن و دریافت ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین استفاده می شود.
بیشتر ارزهای دیجیتال کیف پول یا والت (Wallet) رسمی خود را دارند که طبیعتا مطمئنترین راه برای نگهداری آن ارز به شمار میآیند. در حالی که برخی از کیفپولها تنها از یک ارز دیجیتال پشتیبانی میکنند، بسیاری از کاربران به دنبال این هستند که تمام دارایی دیجیتال خود را تنها در یک کیف پول نگهداری کنند. در نتیجه در مقابل کیف پولهایی وجود دارند که از چندین ارز به صورت همزمان پشتیبانی میکنند و انتخاب این دسته از کاربران هستند.
کیفپولهای ارز دیجیتال به طور کل به دو نوع کیف پول سرد (Cold Wallet)، که به صورت آفلاین است و اطلاعات شما بر روی اینترنت قرار ندارد و کیف پول گرم (Hot Wallet) که آنلاین و متصل به اینترنت است تقسیم میشوند.
انواع کیف پول (والت) ارز دیجیتال:
انواع مختلفی از کیفپولهای ارز دیجیتال وجود دارد که از منظر امنیت، راحتی و دسترسی با یکدیگر تفاوتهایی دارند که در ادامه به بررسی اجمالی هر کدام از آنها میپردازیم.
کیف پول کاغذی
کیف پول کاغذی در واقع سندی است که حاوی آدرس عمومی برای دریافت ارز دیجیتال و یک کلید خصوصی برای خرج کردن دارایی دیجتال شما است. کیف پولهای کاغذی غالبا به صورت کدهای QR چاپ میشوند تا بتوانید آنها را به سرعت اسکن کنید و کلیدها را به یک کیف پول نرمافزاری وارد کنید و تراکنش مورد نظر خود را انجام دهید.

مهمترین مزیت والتهای کاغذی این است که کلیدها به صورت آفلاین ذخیره میشوند وهمین امر باعث میشود تا ارز دیجیتال شما در برابر حملات هکرها مصون بماند. با این وجود نباید از برخی اقدامات امنیتی و احتیاطی هنگام ایجاد کیف پول غافل شود.
اول از همه مطمئن شوید که زمانی که شما دارید این کار را انجام میدهید کسی شما را تماشا نمیکند. برای از بین بردن ریسک جاسوسافزارها که ممکن است بر فعالیتهای شما نظارت داشته باشند، پیشنهاد میشود از یک سیستم عامل امن مانند لینوکس (Linux) استفاده کنید. و درنهایت برای چاپ کلیدهای خود از پرینتری استفاده کنید که به شبکه متصل نباشد.
علاوه بر این، همانطور که میدانید شما اطلاعات ارزشمند و خصوصی را بر روی یک تکه کاغذ پرینت گرفتهاید. در نتیجه باید اقدامات خاصی را برای محافظت از این کاغذ به کار ببرید. به عنوان مثال میتوانید آن را لمینیت و یا پرس کنید تا از آسیبدیدگی آن در اثر رطوبت و ساییدگی جلوگیری شود و در نهایت آن را در یک صندوق امانات و یا گاوصندوق نگهداری کنید.
کیف پول موبایل
برای کسانی که به صورت روزانه از ارزهای دیجیتال خود برای خرید از فروشگاهها و یا ترید کردن استفاده میکنند، کیف پول موبایل ابزاری ضرروی و اساسی است. این کیفپولها به عنوان یک اپلیکیشن روی تلفنهمراه هوشمند شما نصب میشوند. از کلیدهای خصوصی شما محافظت میکنند و این امکان را برای شما فراهم میکنند که هر زمانی که خواستید موجودی خود را چک کنید و یا آن را خرج کنید.

علیرغم اینکه کیف پول موبایل یک راهحل ساده و در دسترس برای نگهداری ارز دیجیتال است، به همان اندازه نیز آسیبپذیر و در معرض خطر حملات هکرهاست. علاوه بر این، اگر کسی به تلفن همراه شما دسترسی پیدا کند، شما به راحتی کنترل کیف پول خود را از دست میدهید.
بسیاری از سرویسهای کیفپول شناخته شده نسخه موبایل خدمات خود را نیز ارائه میدهند و میتوانید به راحتی آنها را از گوگلپلی و یا اپاستور دانلود و بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید. از فری والت (FreeWallet) و اتمیک والت (Atomic Wallet) میتوان به عنوان چند نمونه از کیف پولهای موبایل نام برد.
کیف پول تحت وب
کیفپولهای وب اطلاعات و کلید خصوصی شما را بر روی سروری ذخیره میکنند که به صورت دائمی آنلاین است و توسط شخص ثالث کنترل میشود. سرویسهای مختلف، خدمات متفاوتی را ارائه میدهند. برخی از این کیف پولهای وب قادرند تا به والت موبایل و دسکتاپ شما متصل شوند و آدرسهای شما در این کیف پولها را نیز کپی کنند.
همانند کیفپولهای موبایل، کیف پولهای تحت وب کاربران خود را قادر میسازند تا هر زمانی که نیاز داشتند با اتصال به اینترنت به دارایی دیجیتال خود دسترسی داشته باشند. اگر از این نوع کیف پولها به درستی محافظت نشود، این امکان وجود دارد سازمانی که مسئولیت اداره آن وبسایت را بر عهده دارد به کلیدهای خصوصی و در نتیجه به کل دارایی شما دسترسی پیدا کند.
بلاک چین (Blockchain)، لومی والت (Lumi Wallet) و کوین بیس (Coinbase) چند نمونه از سرویسهایی هستند که برای خدمات کیف پول وب ارائه میدهند.
کیف پول دسکتاپ
کیف پولهایی دسکتاپ به گونهای از کیف های پول اشاره دارد، که شما آنها را دانلود و بر روی کامپیوتر خود نصب میکنید. در این کیف پول ها کلیدهای خصوصی بر روی هارد شما ذخیره میشود. این نوع از کیف پولها از نقطه نظر امنیت نسبت به کیف پولهای آنلاین و موبایل از عملکرد بهتری برخوردارند، چرا که دادههای آن به شخص ثالثی وابسته نیست. در نتیجه احتمال سرقت اطلاعات آنها کمتر است.

هر چند آنها برای فعالیت باید به اینترنت متصل باشند و همین مساله از امنیت این کیفپولها نسبت به کیف پولهای سرد میکاهد. با این وجود کیف پولهای دسکتاپ برای کسانی که به صورت مداوم مبالغ کمی از ارز دیجیتال خود را با استفاده از کامپیوتر ترید میکنند گزینه بسیار مناسبی است.
انواع مختلفی از کیف پولهای دسکتاپ وجود دارند که پاسخگوی نیازهای مختلف کاربران است و هر کاربری باید با توجه به اولویتها و موارد استفاده خود یکی از آنها را انتخاب کند. برخی از آنها بر روی امنیت و برخی بر روی ناشناس ماندن کاربران و دیگر ویژگیها تمرکز میکنند.
کیفپولهای الکتروم (Electrum)، اکسودوس (Exodus)، اتمک والت (Atomic Wallet) چند نمونه از کیف پولهای دسکتاپ شناختهشده هستند.
کیف پول سختافزاری
کیف پولهای سختافزاری نوعی ابزار سختافزاری منحصر به فرد هستند که کلیدهای خصوصی کاربران را در خود ذخیره میکند. شاید بتوان گفت این روش امنترین راه برای ذخیره هر مقدار از ارز دیجیتال است. تا کنون هیچ گزارشی از سرقت دارایی از این کیفپولها گزارش نشده است.

بر خلاف کیفپولهای کاغذی که برای معامله و یا انتقال باید کلید خصوصی را به نرمافزار وارد کنید، کیف پولهای سختافزاری میتوانند به صورت امن و تعاملی مورد استفاده قرار گیرند. علاوه بر این، این نوع والتها در برابر ویروسهای کامپیوتری مصون هستند و سختافزارهای آنها در اغلب موارد متنباز است.
برخی از این کیف پولها حتی دارای صفحه نمایش هستند که در واقع این ویژگی یک لایه امنیتی مضاعف برای این ابزار به حساب میآید. برای مثال میتوان از صفحه نمایش برای ایجاد عبارت بازیابی یا همان ریکاوری و تایید مقدار و آدرس پرداخت استفاده کرد. بنابراین تا زمانی که دارایی دیجیتال خود را در ابزاری معتبر که توسط تولیدکنندهای خوشنام تولید شده است نگه دارید، جای آنها امن خواهد بود.
لجر نانو اس (Ledger Nano S)، ترزور (TREZOR) و کیپکی (KeepKey) چند نمونه از کیفپولهای سرد هستند.
آیا کیفپولهای ارز دیجیتال امن هستند؟
امنیت کیف پولهای دیجیتال با توجه به نوع آنها و شرکت ارائهدهنده خدمات آنها درجات متفاوتی دارد. یک کیف پول آنلاین و مبتنی بر اینترنت در مقایسه با کیف پولهای سرد محیطی پرریسکتر برای نگهداری ارز دیجیتال به شمار میآید.
استفاده از کیفپولهای آنلاین یا به اصطلاح گرم ممکن است کاربران را در معرض خطرات و آسیبهای احتمالی حملات هکرها در پلتفرم کیف پول قرار دهد. در مقابل، امکان هک کیف پولهای سرد و آفلاین وجود ندارد، چرا که آنها به اینترنت متصل نیستند و همچنین برای امنیت به یک شخص ثالث وابسته نیستند.
اگر چه آسیبپذیرتر بودن کیفپولهای آنلاین را میتوان به عنوان یکی از اصلیترین معایب آن برشمرد، اما رعایت جوانب احتیاط در هنگام استفاده از هر نوع کیف پولی ضروری است. مهم نیست که شما از چه کیف پولی استفاده میکنید. فاش شدن و از دست دادن کلید خصوصیان به قیمت از دست رفتن پولتان تمام میشود.

شایان ذکر است که اگر کیف پول شما هک شود و یا اگر شما برای یک کلاهبردار پول ارسال کنید، هیچ راهی برای پس گرفتن سرمایه از دست رفته و یا معکوس کردن تراکنش وجود ندارد و باید قید دارایی خود را بزنید. در ادامه به چند مورد از اقداماتی که سبب برای افزایش امنیت کیفپولها میشود اشاره خواهد شد.
از کیف پول خود نسخه پشتیبان تهیه کنید.
تنها مقدار کمی از ارز دیجیتال خود را برای استفاده روزمره به صورت آنلاین و یا خرید و فروش در کیف پول موبایل و یا کامپیوتر خود نگه دارید و بخش اعظم دارایی خود را در یک محیط با امنیت بالاتر مانند کیف پول کاغذی و یا سختافزاری ذخیره کنید.
امکانات ذخیره آفلاین برای تهیه نسخه پشتیبان یا همان بکآپ، از دارایی شما در برابر خراب شدن کامپیوتر و موبایل محافظت میکند و به شما این امکان را میدهد که در صورت گم کردن و یا دزدیده شدن این ابزارها مانند لجر نانو، کاغذ و یا یو اس بی، بتوانید آن را بازیابی کنید.
نرمافزار خود را بروزرسانی کنید.
همیشه نرمافزار خود را بهروز نگه دارید، در این صورت از جدیدترین نسخهای که پیشرفتهای امنیتی را عرضه میکند بهرهمند خواهید بود. شما نه تنها باید نرمافزار کیف پول خود، بلکه دیگر نرمافزارهای کامپیوتر و موبایل خود را نیز به روزرسانی کنید.
لایههای امنیتی بیشتری اضافه کنید.
هر چه لایه امنیتی بیشتر، بهتر. از کلمه عبور یا همان پسوردهای طولانی و پیچیده استفاده کنید و مطمئن شوید که هر گونه برداشت از حسابتان تنها با داشتن پسورد ممکن است. از کیفپولهایی که اعتبار خوبی دارند استفاده کنید، لایههای امنیت اضافی مانند تایید هویت دو عاملی (Two-factor authentication) را فعال کنید و همچنین برای اپلیکیشن کیف پول خود رمز تعبیه کنید.
آیا کیف پول کارمزد تراکنش دریافت میکند؟
به طور کلی، کارمزد تراکنشهای ارزهای دیجیتال نسبت به کارمزدهای بانک متداول بسیار کمتر است. گاهی اوقات برای اینکه برخی تراکنشهای خاص انجام شوند باید به ماینرهای شبکه برای تایید آن تراکنش کارمزد بپردازید، یا این حال برخی تراکنشها کارمزد ندارند.
همچنین شما میتوانید کارمزدی را که مایل هستید بپردازید تعیین کنید. به عنوان مثال، کارمزدی که برای تراکنشی با اندازه 226 بایت در نظر گرفته میشود 18,080 ساتوشی است.
اگر کارمزدی که تعیین میکنید کم باشد، تراکنش شما از اولویت پایینتری نسبت به تراکنشی که کارمزد بیشتری برای تایید شدن پرداخته است خواهد داشت و انجام تراکنش شما مدت زمان بیشتری به طول خواهد انجامید، شاید حتی روزها! اگر میخواهید که تراکنش شما به سرعت و در لحظه تایید و انجام شود، باید میزان این کارمزد را نیز افزایش دهید.
در نهایت، کارمزد تراکنش نباید فاکتوری تعیین کننده برای انتخاب کیف پول باشد. در هر صورت کارمزدی که میپردازید نسبت به تراکنشهای بانکی ناچیز است و نباید این موضوع شما را نگران کند.
امیدوارم حالا که برای شما توضیح دادیم کیف پول ارز دیجیتال چیست و نکات امنیتی آن را بررسی کردیم بتوایند به درستی کیف پول مناسب کاربرد خودتان را پیدا کنید.